Otázky a odpovědi
Kde koupím potahovací hmotu?
Potahovací hmota na dorty je k dostání v kamenných
a internetových obchodech s potřebami pro cukráře.
Jaké je složení kupované potahovací hmoty?
Složení se liší u jednotlivých výrobců.
Většina potahovacích hmot obsahuje cukr, sušené mléko, glukózový cukr, škrob, rostlinný tuk a vodu, případně barviva. Koupit můžete i hmoty
s příchutí, např. mandlovou, vanilkovou, jahodovou či citronovou.
Čím se liší potahovací hmota od marcipánu?
Pravý marcipán se vyrábí z najemno
rozemletých mandlí a cukru, a to tak, že mandle musí tvořit nejméně polovinu hmoty. Potahovací hmoty, se kterými se můžete setkat i pod
názvem nepravý marcipán, mandle neobsahují, místo nich je do hmoty použito sušené mléko. Je možné využít i burské nebo lískové oříšky či
strouhaný kokos, pravý marcipán je ale jen ten mandlový.
Je na výrobu potahovací hmoty lepší sušené mléko plnotučné, nebo polotučné?
Ač se to může zdát podivné, doporučuje se používat mléko polotučné. To totiž při zpracování uvolňuje méně tuku, lépe se s ním tedy pracuje.
Nikdy nezkoušejte nahradit sušené mléko obyčejným nebo smetanou do kávy. Taková surovina by zcela změnila strukturu i chuť hmoty.
Jak zabránit zvlhnutí potahovací hmoty na dortu?
Na dort, který budete potahovat,
nepoužívejte krémy s vysokým obsahem vody, tj. šlehačkové, tvarohové apod. Vhodný je krém máslový, do nějž můžeme vmíchat puding.
Jak docílit dokonalého tvaru dortu?
Určitě nikdo z nás nechce, aby byl jeho dort
křivý a jeho hrany zakulacené. Lámete si hlavu, jak vytvořit dokonalý dort jako vystřižený z časopisů a kuchařek? Úspěch tkví v tzv. punčovině
neboli punčové hmotě. Tu připravíte smícháním rozdrobených zbytků korpusu s krémem nebo marmeládou. Vniklá hmota má mít konzistenci řídkého
těstíčka. Dort jím pomažeme a vytvarujeme tak, jak potřebujeme, a zarovnáme. Nyní můžeme potahovat nepravým marcipánem.