• "Potahovací hmoty pro každou příležitost"
  • "Široká nabídka uspokojí i nejnáročnější cukráře"
  • "Padne jako ulitá na kterýkoliv dort"

Jak potáhnout dort?

Potahování dortu potahovací hmotou se i zkušené hospodyňky často obávají, a proto pro dekorování používají radši čokoládu nebo nejrůznější polevy. Pokud je to i váš případ, pak vězte, že práce s potahovací hmotou se bát rozhodně nemusíte. Chce to sice trochu zručnosti a pečlivosti, s naším návodem to ale určitě zvládnete. Případně se můžete podívat i do online cukrářské školy, kde vás vše naučí zdarma!

  1. Upečeme si korpus a rozřízneme ho dortovou strunou, nití nebo nožem. Necháme ho uležet přes noc.
  2. Druhý den si připravíme krémy a dort jimi naplníme. Pokud chceme použít šlehačkový nebo tvarohový krém a ovoce, je to možné, nic z toho ale nesmí přijít do styku s potahovací hmotou. Proto si kromě takového krému připravíme i máslový, kterým naplníme zdobicí sáček a naneseme jej na okraj každého patra korpusu. Druhý krém a ovoce zůstanou hezky uprostřed, nemusíme se tedy bát, že nám potahovací hmotu rozmočí. Pokud používáme jenom máslový krém, tato starost nám odpadne, jednoduše jím jen pomažeme všechna patra dortu.
  3. Boky a vršek dortu pomažeme máslovým krémem, ale jen tenkou vrstvou. Na přichycení dortu to stačí a hmota nám nebude nikam klouzat. Krém uhladíme, dáváme pozor, aby v něm nebyly žádné drobečky. Dort dáme asi na půl hodiny do lednice. Potom krém znovu uhladíme.
  4. Dort uložíme do papírové krabice a necháme v lednici do druhého dne, a to hned ze dvou důvodů – dort a náplň v něm se krásně uleží a krém pěkně ztuhne, bude se s ním tedy lépe pracovat.
  5. Připravíme si potahovací hmotu. Prohněteme ji rukama, případně ji můžeme nechat trochu změknout v mikrovlnné troubě. Pokud chceme hmotu barvit, nyní je ta pravá chvíle – trochu gelového nebo tekutého potravinářského barviva přeneseme párátkem na hmotu a rukama prohněteme. Barviva zanechávají skvrny na rukou, proto při jejich zapracování radši používáme gumové rukavice. Barviva jsou koncentrovaná, proto je přidáváme po troškách. Je lepší proces zapracování barviva do hmoty několikrát opakovat, dokud nezískáme požadovaný odstín, než to s barvou přehnat a mít ji sytější, než jsme chtěli.
  6. Jakmile má naše potahovací hmota tu správnou barvu, chopíme se válečku a rozválíme ji na velký plát silný asi 3 až 5 mm. Jak zjistit, jak velký má plát být? Stačí sečíst průměr dortu, dvakrát jeho výšku a ještě asi 6 cm jako rezervu. Vždy ale platí, že je lepší mít placku větší než menší.
  7. Vyválenou hmotu přeneseme na dort, a to buď klasickým způsobem, nebo pomocí válečku, který umístíme doprostřed plátu, ten přehneme a váleček i s potahovací hmotou přemístíme na dort.
  8. Speciální žehličkou na marcipán uhladíme vršek dortu, potom pokračujeme na bocích, nejdříve jen rukama, poté také žehličkou. Pokud se na hmotě tvoří záhyby, stačí ji jen mírně vytáhnout a přitisknout. Při potahování pracujeme rychle, aby nám hmota pod rukama neosychala.
  9. Přebytečnou hmotu, která nám přesahuje z boků dortu na pracovní desku, odřízneme ostrým nožíkem. Řežeme kolmo k podložce, nikoli směrem dolů pod dort.
  10. Nyní zbývá už jen dort ozdobit marcipánovými figurkami, kytičkami apod.

TIP: Pokud chceme na dort použít figurky vlastní výroby, připravíme si je s dostatečným předstihem (3 až 4 dny předem), aby stihly vyschnout a ztvrdnout.



Jakou formu vybrat na pečení dortu?



Recept na nejlepší dortový korpus



Chlazení dortového korpusu



Rozříznutí dortového korpusu



Jak obarvit potahovací hmotu?



Jak potáhnout dort potahovací hmotou

Domácí potahovací hmota

Potahovací hmotu na dort si můžete koupit v cukrářských potřebách, ale také sami vyrobit. Není na tom nic složitého, jen musíte s přípravou hmoty začít s předstihem, potřebuje totiž dost času na tuhnutí v lednici. Pro nejlepší výsledek doporučujeme potahovací hmotu kupovat.

Co budeme potřebovat?

  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g sušeného polotučného mléka
  • 3 – 4 čajové lžičky oleje
  • 3 – 4 polévkové lžíce kukuřičného sirupu

Jak na to?
Všechny suroviny smícháme. Pokud si chceme práci usnadnit, použijeme kuchyňský robot nebo domácí pekárnu. Hněteme tak dlouho, dokud nejsou všechny ingredience spojené v jednolitou hmotu. Pokud se nám zdá, že je příliš hutná, přilijeme trochu vodu, ale opatrně - ne více než 50 ml a rozhodně ne najednou.
Hmota je po hnětení měkká a lepkavá, proto ji uložíme do igelitového sáčku a vložíme asi na dvě hodiny do lednice. Pokud je i po této době příliš měkká, přidáme do ní trochu moučkového cukru a sušeného mléka v poměru 1:1. Potahovací hmota by měla mít konzistenci dětské plastelíny.
Hmotu můžeme obarvit gelovými nebo tekutými potravinářskými barvivy, ta jsou koncentrovaná, a proto jich k obarvení stačí malé množství, které na hmotu přenášíme pomocí párátka. Nyní už s ní pracujeme stejně jako s hmotou kupovanou.

Potahovací hmota vydrží v lednici po zabalení do igelitu velmi dlouhou dobu – má takovou trvanlivost, jaká je uvedena na obale sušeného mléka. Musíme jen dbát na to, aby byla opravdu dokonale zabalená, pokud by se k ní totiž dostal vzduch, mohla by okorat.

TIP: Pro lepší výsledek můžeme do potahovací hmoty přidat několik kapek libovolného aroma – mandlového, rumového, pomerančového nebo třeba mátového.

Kontaktujte nás

Apolo77 s.r.o.
Heydukova 897/13
Libeň, 180 00 Praha 8



tel.: +420 702 009 040
e-mail: info@apolo77.cz



IČ: 289 80 891
DIČ: CZ289 80 891